sok malinowy

Samodzielnie przygotowany syrop z malin ma wyjątkowy smak! Słodki, gęsty - rozpływa się w ustach. Jest idealny na jesienną niepogodę - wzbogaci świetnie smak herbaty i wspomoże cię przy przeziębieniu, gdyż świetnie rozgrzewa, ale także podkreśli smak letnich deserów. Daj się skusić!

Syrop z malin (przepis poniżej) to smak z dzieciństwa, który większość z nas dobrze pamięta. Babcie często poiły nas nim, kiedy przemarzliśmy albo gdy tylko zaczęło nas łapać jakieś choróbsko. I słusznie, maliny to od stuleci wykorzystywany lek na przeziębienie i grypę. Dlaczego tak skutecznie działa? Maliny są źródłem kwasu salicylowego, który ma właściwości napotne, a malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, a to pomaga pokonać gorączkę i przeziębienie.

Sok malinowy pij również profilaktycznie. Bogactwo witamin wzmacnia układ odpornościowy. Potas, magnez i wapń wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, co zapobiega miażdżycy. Maliny to również źródło polifenoli - składników o działaniu antystarzeniowym. Syrop z malin zaleca się także w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza i miedzi. Tyle dobroci! Nie można więc przegapić sezonu i nie zrobić syropu, który będzie ci służył za domowe lekarstwo przez cała zimę, a i latem przyda się do wzbogacenia smaku niejednego deseru...

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl