Sezon owocowy w pełni. Chcecie zaopatrzyć swoją spiżarnię w naturalne i zdrowe soki? Warto pokusić się o ich własnoręczne wykonanie w sokowniku. Oto krótka instrukcja obsługi sokownika.
Na rynku jest wiele modeli sokowników. Poszczególne modele różnią się od siebie wykonaniem i detalami ale zasada ich działania jest taka sama: gorąca para przenika przez owoce w sokowniku i powoduje wydzielanie z nich soku.
Zasadniczo każdy sokownik składa się z czterech podstawowych części. Licząc od dołu są to kolejno: naczynie na wodę, pojemnik na sok, pojemnik na owoce i pokrywa górna.
Jak zrobić sok w sokowniku? Do dolnego naczynia nalewamy wodę i ustawiamy na nim naczynie środkowe do którego spływał będzie sok. Zazwyczaj zbiornik ten wyposażony jest w rurkę do odprowadzania soku. W środku wyposażony jest w pionową rurkę przez którą do wnętrza sokownika przedostawać się będzie gorąca para wodna. Na zbiornik ten ustawiamy następnie pojemnik na owoce - charakteryzuje się on tym, że jest podziurkowany niczym sito, a w środku ma otwór. W otwór ten wkładamy dziurkowany cylinder, który zabezpiecza owoce przed wpadnięciem do dolnych części sokownika. W pojemniku tym umieszczamy owoce (najlepiej do pełna) i przykrywamy całość górną pokrywą.
Jeśli chodzi o owoce z jakich można wykonać soki w sokowniku, to mogą to być praktycznie każde miękkie owoce i jagody: truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jabłka, śliwki, gruszki itd. itp. W zależności od rodzaju sokownika, jego pojemności i ilości owoców, gotowanie jednej porcji soku może potrwać od 1 do 2 godzin.
Po około pół godziny gotowania, sok możemy upuszczać do odrębnego naczynia - najlepiej jakiegoś metalowego pojemnika "z dziubkiem", który ułatwi nam potem przelewanie do butelek czy też słoików. Kiedy już cały sok zostanie upuszczony, dodajemy do niego cukru, mieszamy i zagotowujemy. Ilość cukru zależy od upodobań smakowych, sok może być bardzo słodki, bo przy podawaniu i tak rozcieńczamy go wodą. Z pozostałych w sokowniku owoców można zrobić dżemy ale tym tematem zajmiemy się później.
Gorący sok przelewamy do słoików lub szklanych butelek po sokach. Soków przygotowanych w sokowniku nie musimy już pasteryzować.
Jak widać instrukcja obsługi sokownika nie jest skomplikowana. Wystarczy tylko kilka kilogramów owoców, sokownik, trochę czasu i dobre chęci...
Komentarze